Mzeskalcska - egy klassz karcsonyi recept 50-60 norml mretû mzes lesz ebbõl. Hozzvalk: 50 dkg liszt, 25 dkg mz, 15 dkg porcukor, 2 tojs srgja, 1 egsz tojs, 8-10 dkg margarin, 2-3 dkg vegyes fûszer zlsnk szerint (õrlt szegfûszeg, fahj, vanlia, stb.), 2 dkg stõpor vagy szdabikarbona, fl citrom leve, pr csepp citrom- s/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhj Ksztse: A fenti adalkokat ssze ntgetjk egy mretes tlba. Minden ragadni fog! Lehet oda tenni reszelõt, rspolyt, kst, spaklivasat, mindent, amivel le lehet vakargatni a sok raggancsit. A tszta nem akar sszellni, csak rajtad, de ezen t lehet jutni. Szval ezt a ragacsos valamit, (kulimjszt)le kell takarni, s hideg helyre tenni, egy kis idõre(1-2nap, ha megcsmrlttl 1ht is lehet) rdekes mdon mg ekkor is ragacsos, de mr nyjthat, formlhatv alakul.Ha mgsem, akkor jhet egy kis lisztecske. Innentõl lehet hzni-nyjtani-formzni-szaggatni. Kizsrozott(vajazott) stõlapra tve kzpmeleg stõben aranybarnra stgetjk. Utna hideg helyre tesszk. Amg meleg, mg grbl-hajlik, ezrt j odafigyelni. Sts elõtt lehet dsziteni, szegfszeggel, meg ilyesmivel. Vannak olyan gipsz s csoki ntõ formk, amibe ezt is belelehet gymszlni, gynyrû formkat ksztve. J tvgyat! Igazi Mzesfals csemege!
|